LED-belysning

Glödlampan försvinner och du har ingen aning om vilka alternativ du ska hitta, lågenergilamporna innehåller kvicksilver och har dålig färgåtergivning och dessutom kostar de ganska mycket. Lugn, det finns andra lösningar, LED till exempel! Om du inte gillar att använda lågenergilampor med deras innehåll av kvicksilver så finns det alternativ, ett sådant är LED – light emitting diod eller ”lysdiod” som vi säger på svenska.

LED-armaturer har numera fått så gott ljusutbyte att de också kan användas som fullgod ersättare för till exempel vanlig glödljusbelysning. Ett problem med LED-lampor är dock att de kan vara dyra, ibland väldigt dyra. Här som överallt annars betalar man efter kvalitet.

Vad är det då som är så bra med LED? Jo, när man tittar på diodernas livslängd så behöver den som köper LED inte byta många lampor under sin livstid. I dagsläget garanterar en del leverantörer mellan 25 000 och 30 000 timmars brinntid per lampa! Och värt att notera, det finns även LED-lampor på vanlig standardsockel.

LED-tekniken har också utvecklats mycket med avseende på färgåtergivning. Detta är en av anledningarna till att de numera ofta används i butiksbelysningar och på museer för att bl.a. belysa konstverk.Kanske är dock den största fördelen just energiförbrukningen! En modern LED-armatur förbrukar bara en bråkdel så mycket elenergi som en glödlampa. Det innebär att man som konsument med tiden kan spara pengar på sin tekniska uppgradering.

Ta det lugnt i början!

Även om det förefaller finnas extremt många fördelar med LED så är teknikens utveckling bara i sin linda. Det gör att man som konsument inte ska skynda iväg och köpa LED för att ersätta alla lampor man har. En del teknik kan det vara värt att vänta på!

Totalt sett är dock LED-tekniken även den mest miljövänliga och energieffektiva belysningslösningen. Den tar ingen plats och blir därför billig vid transport, den håller längst tid och den innehåller i princip inga miljöfarliga ämnen.

Vi på El-teknik svarar gärna på frågor och hjälper till att fram lösningar som passar just dina belysningsbehov, dina önskemål och, inte minst, din plånbok!